Folkelig sjømat på Akershusstranda

Folkelig sjømat på Akershusstranda

For sjømatelskere er det mange spennende restauranter å velge mellom langs Oslos havnepromenade. Vi har besøkt tre rene sjømatrestauranter på strekningen mellom Vippetangen og Rådhuskaia.

 Tekst og foto: Hans Kristian Riise

Akershusstranda skiller seg fra de andre mer utbygde delene av havnepromenaden, som Sørenga, Aker Brygge og Tjuvholmen. De gamle havneskurene med veteranbåter, lokale fiskere langs kaikanten og alt fra arbeidsbåter til charterbåter på vei inn og ut bidrar til en røff stil og atmosfære, som kler en stolt havneby som Oslo godt.

Et utmerket utgangspunkt for ambisiøse, folkelige sjømatrestauranter.

Fersk sjømat hos Hallen Spiseri & Fiskeutsalg

Vi befinner oss på Hallen Spiseri & Fiskeutsalg på Vippetangen sammen med daglig leder Martin Sjöstrand.

 - Har du vært i Skagen noen gang? Hvor man kan sette seg ned ved et langbord og få maten servert på papptallerkener. Det er litt den følelsen jeg er ute etter. Her skal du føle at du er nede i havna og at du er nær råvarene, sier Martin.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

 

Østers: Kokk Bjørn Sæli serverer østers til vennegjengen fra Moskva.

Nyoppusset

Hallen åpnet høsten 2018 og ligger vegg i vegg med den tradisjonsrike Fiskehallen, hvor noen av landets beste fiskehandlere holder til.

Lokalet er nyoppusset med betonggulv og vegger i samme stil som i produksjonshallen. Belysningen er varm og innbydende. På veggene henger historiske bilder fra Fiskehallen, som er verdt en tur i seg selv.

Hvert døgn ankommer hundre tonn sjømat til Fiskehallen. Martin er tidlig på jobb hver dag for å få de beste råvarene til restauranten og fiskedisken.

Levende blekksprut

- Kommer du hit på rett dag kan du få se noe du aldri har sett før. Nylig hadde vi levende norsk blekksprut. Blekkspruten hadde gått inn i sjøkrepsteinene for å spise sjøkrepsen, men ikke kommet seg ut igjen. Da tenkte fiskeren at han like så godt kunne ta med seg blekkspruten. Dermed fikk vi levende blekksprut istedenfor sjøkreps den dagen.

Hva slags type sjømatrestaurant er dere?

- Vi tok utgangspunkt i at dette ikke skal være fine dining. Vi ønsket oss i retning av husmannskost, enkelt og rustikt. Råvarene skal tale for seg. Det er en fast meny, men vi har også dagens fangst. Vi har alltid fish and chips og fiskesuppe, men vi kjører også treretters og femretters.

Hva er mest populært hos kundene deres?

- Det er populært med skalldyrtallerkener, varme blåskjell og gratinert sjøkreps. Våre skalldyr og østers er veldig bra. Akkurat nå serverer vi bare norske østers.

Norsk industrihistorie

- Vi kan ha den russiske ambassadøren på det ene bordet, unge mennesker som jobber i området på bordene ved siden av. Gamle mennesker setter også veldig pris på oss. De eldre skjønner det med Fiskehallen, det er et godt stykke norsk industrihistorie.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Tidlig start: Martin Sjöstrand tar seg en velfortjent pause ved inngangen til Fiskehallen. Martin er tidlig i gang hver dag for å få de beste råvarene fra Fiskehallen.

Fersk fisk fra Fiskehallen

Hallen Spiseri og Fiskeutsalg har også en fiskedisk. Hva er viktigst for dere, utsalg eller restaurant?

- Målet i begynnelsen var å ha en liten fiskedisk med en restaurant i tillegg, hvor fiskedisken var høyest prioritert. Men siden restaurantdelen går bedre enn fiskeutsalget fokuserer vi mer på den nå. Siden mai har det vært nesten fullt i restauranten.

Martin forteller at de helt klart vil fortsette med fiskeutsalget.

- Fordelen vi har er at om noen kommer hit før kl. 14 kan vi hente det aller meste fra Fiskehallen. Det er folk som er mer eller mindre født her, så kunnskapen i Fiskehallen er ekstremt stor. Det har vi stor nytte av. Vi selger også kraft, majoneser og sauser over disk hvis kundene spør om det.

Vi spurte Martin om han ville dele en sjømatoppskrift med oss. Han er så sjenerøs at vi her får oppskriften på husets egen fiskesuppe:

Hallens fiskesuppe, fire porsjoner:

5dl hvitvin (kok ned til 3dl)
5 dl fiskekraft
5dl fløte
1 stjerneanis
1 fennikel
1 løk
2 fedd hvitløk
Saft av en appelsin
0.5 gram safran
Brun grønnsaker i smør sammen med stjerneanis og safran, kok inn med
hvitvin.
Tilsett fiskekraft og fløte, la småkoke i ca 1,5-2 timer.
Smak til med salt, pepper og sukker.
La valgfri fisk og skalldyr etter ønske trekke i ca. fem minutter før du
server.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Fish and chips: Martin Sjöstrand i sving på kjøkkenet sammen med kokk Bjørn Sæli.

Folkelig sjømat på Akershusstranda


God beliggenhet: Det er ingenting å si på beliggenheten til Solsiden Restaurant i Skur 34 på Akershusstranda.

Solsiden Restaurant

Noen hundre meter lenger nord fra Vippetangen langs Akershusstranda finner man Solsiden Restaurant. Solsiden er en institusjon blant Oslos sjømatrestauranter og har vært på brygga siden 1993.

Solsiden ligger i et gammelt havneskur fra 1957. Beliggenheten, med utsikt mot fjorden, kunne ikke vært bedre. Det er høyt under taket, lyse vegger og store, åpne vinduer på langsidene mot sjøen og Akershus festning.

Her møter vi kjøkkensjef André Antonsen. Han begynte som kokk på Solsiden for fjorten år siden. André har gått gradene via soussjef, og har nå ti års erfaring som kjøkkensjef. 

Hva betyr Solsiden for deg?

- Det betyr jo mye jobbing om sommeren. Det betyr sol, sommer, smilende mennesker, vi ser utover havet fra kjøkkenet. Det er ganske hardt, men mye glede også. Vi har bra miljø på kjøkkenet og i salen.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Erfaren: Kjøkkensjef André Antonsen anretter maten. André har vært kjøkkensjef i ti år.  

Gode råvarer og eksklusive viner

For de som ikke kjenner Solsiden fra før, hva slags type restaurant er dere?

- Vi er en ren sjømatrestaurant. Det er grillet fisk, skalldyrfat, østers, grillet sjøkreps og grillet hummer.

Fine dining, med andre ord?

- Vi er ikke en fine dining restaurant. Men vi har en meny som kan ses som fine dining. Det er ikke duker på bordene, men vi har gode råvarer og eksklusive viner for den som vil.

Hva er deres sterke side?

- Vår sterke side er at vi har en jevn kvalitet uansett om vi har mye eller lite å gjøre. Vi er vant til det og faller ikke sammen når vi har mye å gjøre.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Utsikt: Lyst og trivelig hos Solsiden med utsikt til fjorden.

Sams Café

Hvor henter dere inspirasjon fra?

- Sjefen vår, Lars Jon Amundsen, har vært mye ute og reist, blant annet i USA. Solsiden som konsept er inspirert av Sam´s Anchor Cafe i San Francisco.
 

Folkelig sjømat på Akershusstranda


Fisketorget: Fisketorget består av restauranten Pipervika og fiskebåtene på brygga.

Pipervika

Fisketorget i Oslo åpnet sommeren 2017. Fisketorget består av restauranten/fiskeutsalget Pipervika og fiskebåtene som ligger til kai, hvor man kan få kjøpt fersk fisk og reker.

Pipervika holder til i et nytt glassbygg tegnet av Dark Arkitekter.

Daglig leder i Pipervika, Helene Kristoffersen, er tolvte generasjons yrkesfisker.

Helene er tjueni år og har allerede mange år på sjøen som fisker sammen med faren Harald. Men etter at hun ble daglig leder i Pipervika har hun for det meste holdt seg på land.

- Fisketorget er bygget vårt, Pipervika, og fiskebåtene i skjønn forening. Det betyr at kundene kan handle rimelig, realt, kortreist og så ferskt som om de skulle ha fanget fisken selv fra fiskebåtene.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Skalldyrtallerken: Daglig leder Helene Kristoffersen er ikke redd for å ta i et tak i restauranten ved behov.

Eksklusiv opplevelse

- De som ønsker det kan få tilberedt fisken de kjøper fra båtene på kjøkkenet vårt her inne på Pipervika. For de som vil ta med fisken hjem kan vi filetere den og gjøre den klar for tilberedning.

Hva slags opplevelse kan gjestene forvente seg hos dere?

- Hvis du ønsker kan du få en helt egen og eksklusiv opplevelse hos oss. Du kan velge fisken din fra rå tilstand i fiskedisken eller fra en av fiskebåtene og fram til en varm rett på bordet.

- Men vi har så klart faste retter også for de som vil velge fra en meny. Vi selger omtrent like mye fish and chips og fiskesuppe. Men jeg skulle gjerne sett at fiskesuppa solgte enda mer fordi den er virkelig unik. Vi har gjester som omtaler fiskesuppa vår som et dop.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Åpent kjøkken: En åpen kjøkkenløsning gjør at kundene kan se alt som foregår på kjøkkenet på Pipervika.

Minkkåpe og joggebukse

- Her hos oss er ikke forventningene like godt etablert som for eksempel hos Solsiden, ettersom vi er nye. Her kommer folk inn i alt fra minkkåpe til joggebukse, og alle er velkommen.

Hva slags kjøkken tilhører dere?

- Det som er viktig for oss er jo selve smaken på sjømaten. Derfor bruker vi i prinsippet kun et lett dryss med salt og pepper og en god, smakfull olivenolje med ferske urter. I skalldyrtallerkenene tar vi gjerne også i litt chilli og hvitløk. Til steking benytter vi en blandingstilberedning, hvor vi pannesteker for å brune fisken og så en kominert damp- og stekeprosess etterpå.

Hva med deres egen fiskedisk?

- Inne på Pipervika har vi også en del andre arter i fiskedisken som vi ikke får naturlig i Oslofjorden. Selv har vi dessverre ikke lov til å kjøpe fisk direkte fra fiskebåtene.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Fiskedisk: Lekre farger i fiskedisken på Pipervika.

Andre restauranter med sjømat på menyen på strekningen mellom
Vippetangen og Rådhusbrygga:

Skur 33, Akershusstranda 11:
Skur 33 er en italiensk trattoria med fokus på sjømat. Skur 33 har fisk og skalldyr på grillen som en av deres spesialiteter. De har også ferskproduserte pastaretter og pizza bakt i vedfyrt ovn.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Skur 33: Uteserveringen på Skur 33Albatross, Vippa, Akershusstranda 25:
Albatross er en av matbodene i mathallen på Vippa. Om sommeren serverer de blant annet reker og ceviche og noen ganger friterte østers.

Folkelig sjømat på Akershusstranda

Albatross: Matboden Albatross på Vippa