Der fortid og fremtid møtes

Akershusstranda ligger vakkert til med historiske Akershus festning tronende i bakgrunnen. Herfra har cruisepassasjerene gangavstand hjertet av hovedstaden og utsikt over store deler av havneområdet. Små og store restauranter tilbyr fristende smaker helt nede ved kaikanten.

Havna fylles av en mengde ulike språk når tusenvis av cruisepassasjerer går i land ved Akershusstranda. Søndre Akershuskai er hovedkaia til cruiseskipene som kommer til Oslo og er derfor utstyrt med en helt egen butikk og et informasjonssenter slik at alle gjester blir tatt like godt imot.

Seilskipet Christian Radich har hjemmehavn her og det har også veteranbåter som det er fullt mulig å utforske.

Restaurant og folkeliv
Pappabuene innerst ved Rådhusplassen er omgjort til uterestaurant.  Herfra gikk båtene som fraktet fedrene ut av hovedstaden og nedover kysten til sommerstedene eller sommerpensjonatene der familiene bodde det meste av sommeren. Høsten 2014 åpnet den italienske helårsrestauranten Skur 33 med sjømat på menyen og flere resturanter har valgt å åpne opp langs med kaikanten med bare et par meters avstand til fjorden.

Veteranskip og entusiaster
Dampbåtene Brønnøysund og Styrebjørn og minesveiperen Alta er blant veteranbåtene som ligger til kai innerst mot Rådhusbryggene. I to skur holder flere idealistiske foreninger til under paraplyorganisasjonen Oslo Maritime Kulturvernsenter. Disse arrangerer flere turer på fjorden med båtene sine og byr på en historisk omvisning det er vanskelig å fine maken til.

Mer publikumsvennlig
Akershusstranda er rustet opp med nytt dekke, sittemøbler og gressplener som folk kan slå seg ned på. Trafikkmøsteret er også endret.

Akershusstranda er del av Havnepromenaden som går fra Frognerstranda i vest til Alnas i øst.

Om man tar turen ned til Akershusstranda oppdager man fort noen hvite streker og prikker på den ellers så mørke asfalten. Dette er morsealfabetet som pryder denne delen av Havnepromenaden, både som dekorasjon og som en påminnelse om den historiske settingen man befinner seg i når man går ned akkurat denne veien. Hvorfor ikke ta en titt på alfabetet fra oven, i grønne og vakre omgivelser på Akershus festning?