Årets cruisestart i AIDA’s tegn

Årets cruisestart i AIDA’s tegn

Onsdag kveld ankom AIDAcara til Vippetangen. Kl. 1400 neste dag ankommer AIDAluna til Søndre Akershus kai.

Skipene blir ikke lenge sammen i Oslo, for planen er at AIDAcara seiler kl 14:00. Det blir uansett et flott skue i de minuttene skipene er her samtidig, med sine smilende munner i baugen og glade farger langs skutesiden. De fem første anløpene i år er fra AIDA Cruises.

Årets sesong starter altså 9. april og varer helt til julaften. Arcadia, med britiske turister, seiler ut Oslofjorden kl 17:00 24. desember. I år er det kun februar og mars som er uten cruiseanløp i Oslo. Det er imidlertid en liten nedgang i antall cruiseskip til Oslo i 2014. Årsaken er at MSC Cruises har kansellert 25 av sine 26 anløp i Oslo i 2014. MSC mener anløpene i Oslo blir for dyre i forhold til hvilken inntjening man har på guidede turer i Oslo. Kystgebyrene og forbruk av drivstoff den lange Oslofjorden er i hovedsak grunnen til at Oslo-anløpet blir dyrt. Geografien er det vanskelig å gjøre noe med, men Oslo Havn KF jobber for å få de øvrige kostnadene ned.

130 cruiseskip med ca 270 000 turister vil komme til Oslo denne sesongen. Flest anløp har vi fra AIDA som er her hele 27 ganger, derav 19 over-natten. De fleste om bord er tyske. Costa Cruises med italienske passasjerer kommer 18 ganger, Princess Cruises med amerikanske passasjerer gjester oss 13 ganger. Likeledes er Holland America Line hyppig gjest med 11 anløp og også Royal Caribbean Cruise Line har 11 anløp.

Selv om Oslo i likhet med andre havner i Norge og i Baltikum har en liten nedgang dette året, virker det ikke som man behøver å bli altfor deprimert. På den internasjonale cruisekonferansen i mars meldte rederiene om nye skip i bestilling og om fulle skip. Men markedsføringsjobben og produktutviklingen her i Oslo må gjøres bedre enn noen gang for at vi skal være attraktive når rederiene legger planer for kommende rundturer.