Detonerte britiske miner ved Nesodden

Detonerte britiske miner ved Nesodden

Forsvaret detonerte onsdag fem miner fra andre verdenskrig i indre Oslofjord.

En rekke minefartøy fra både det norske og svenske sjøforsvaret har oppholdt seg i Oslo-området siden før helgen. Onsdag gjennomførte mannskapene et skarpt oppdrag, i form av å detonere fem miner fra andre verdenskrig. Det var minejaktfartøyene KN Hinnøy og KNM Karmøy (bildet over) som destruerte minene.

Britiske miner

Minene lå i nærheten av Ildjernsflua fyr vest for Nesoddentangen, og ble satt ut av britiske styrker under andre verdenskrig.

– I utgangspunktet er dette et rutinemessig oppdrag for minerydderskvadronen. Helt konkret legger minedykkere en ladning på minene og så sprenges det, sier skipssjef Bjørn Tore Vågenes på KNM Otra til NRK.

Liten påvirkning på sjøbunnen

Minesprengning er godt synlig på avstand, men skal ikke være spesielt skadelig for miljøet på sjøbunnen.

– Vi får en vannsøyle. Vi ønsker å sprenge minene på grunt vann slik at virkningen ventileres opp, og det blir minst mulig påvirkning av miljøet på sjøbunnen, fortsetter Vågenes.

Minesveiperen KNM Otra har jaktet på miner i Oslofjorden helt siden forrige uke, i samarbeid med tre svenske minefartøy samt KNM Hinnøy og KNM Karmøy.

Det ligger i dag rundt 40 000 miner igjen etter både de allierte og tyskerne fra andre verdenskrig. Disse skal imidlertid ikke være farlige for vanlige mennesker.

-I all hovedsak så representerer ikke disse noen fare for noen. Når man velger å uskadeliggjøre gamle miner så er det gjerne de som ligger grunt som er tilgjengelig for sportsdykkere, eller de kan komme i konflikt med marine installasjoner som for eksempel rørledninger, sier Vågenes til NRK.

Detonerte britiske miner ved Nesodden 

Foto til venstre: Slik oppstår vannsøylen når en mine detoneres. Her fra et tidligere oppdrag (foto: Peder Torp Mathisen, Forsvarets Mediesenter)
Foto øverst: Minejaktfartøy KNM Karmøy (foto: Lars Skjegstad, Forsvarets Mediesenter)