Historisk flåtesamling i Oslo

Historisk flåtesamling i Oslo

Forbundet Kystens landsstevne 2014 arrangeres denne helgen, og aldri før har en slik flåte av historiske båter vært samlet i hovedstaden.

Oslos ordfører Fabian Stang (bildet) sier til Kyststevnets magasin at det er lett å glemme at Oslo er en kystby.

Historisk flåtesamling i Oslo

-Går man seg en skitur i Marka på vinteren eller spaserer en tur på Grünerløkka, føles sjøen langt borte. Men uten all den aktiviteten som har funnet sted i Oslos havn gjennom årenes løp, ville det ikke vært noen by av betydning her, sier ordføreren.

-Handelen over sjøen har vært helt sentral for Oslo i mange hundre år, og sjøen er fortsatt viktig for oss, enten den gir oss god sjømat, deilig adspredelse eller, ikke minst, som et av verdens viktigste shipping-sentra, sier Fabian Stang.

Fartøy av ulike sorter og størrelser ligger nå vakkert til kai, helt fra fra Vippetangen, langs Revierkaia og helt ned til Operaen. I tillegg ligger den største mengden båter på Sukkerbiten bak Operaen.

Blant båtene publikum kan se er «Hestmanden», «Enigheden», «Nordstjernen», «Sjøkurs» og «Southern Actor». Nedenfor kan du lese litt om de forskjellige.

«Hestmanden»

Dampskipet, også kalt «Lucky ship», er det eneste som har deltatt i – og overlevd – to verdenskriger. Er nå en flytende formidlingsarena for krigsseilernes historie. Bygget i 1911 ved Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri.

Historisk flåtesamling i Oslo

«Enigheden»

Bergen kystlags vengbåt er en replika av båten som fraktet representantene fra Bergen til Lærdal på deres ferd mot Eidsvold i 1814.

«Nordstjernen»

Tidligere hurtigruteskip som fra 1956 seilte strekningen Bergen Kirkenes helt fram til 2012, da skipet ble fredet av Riksantikvaren.

«Sjøkurs»

Tidligere hurtigruteskip «Ragnvald Jarl», skoleskip for maritim videregående skole i Kristiansand. Mest kjent som NRK Sommeråpent sitt skip, da de i fjor seilte hele kysten rundt direktesendt på TV.

Historisk flåtesamling i Oslo

«Southern Actor»

Tidligere hvalbåt som i dag fungerer som museumsbåt i Sandefjord. Bygget i 1950 for hvalfangstselskapet Chr. Salvesen i Skottland.

Historisk flåtesamling i Oslo

Kyststevnet arrangeres hele helgen 18.-20.juli, og du kan se festivalprogrammet her

Se flere bilder på våre facebooksider

Tekst & foto: Christian Ruscetta