Snart klar for "Spillet om havna"

Fakta


Urpremiere 5. juni

Nedre Bekkelaget skole og Nedre Bekkelaget Skolekorps setter opp musikkspillet "Spillet om havna"

Snart klar for "Spillet om havna"

"Spillet om havna» er et nyskrevet musikkteater med havna som tema. Urpremieren er 5. juni med alle de 252 elevene på Nedre Bekkelaget i sving på scenen.

Urpremieren på teaterforestillingen har premiere 5. juni og da skal mange timers hardt arbeide vises for foresatte og andre inviterte.

Dessverre var både ordfører, byråder og direktøren for Utdanningsetaten opptatt med å spikre budsjetter i disse dager og kunne derfor ikke komme på premieren, men ordføreren vil i alle fall være tilstede på
scenen.

Havnas mangfoldige liv
I forestillingen møter vi både ordfører og havnedirektøren, bryggearbeidere og kranførere, fiskere på Vippetangen og naboer som ikke får sove. Stykket har også en alvorlig undertone der det viser seg at det er fattige barnearbeidere som smugles inn i en container og setter derfor også søkelys på barnearbeid. Det handler om barn som hjelper barn, om at vi sammen kan finne løsninger samtidig som det handler om miljø.

Stykket prøver å favne over variasjonene og mangfoldet på havna og har derfor mange små handlinger. Men det viktigste er det som skjer når havna og arbeidet der blir blokkert i en aksjon mot barnearbeid i andre land. For hvordan kan man leve uten havna spør man seg i forestillingen.

Spilleglede
Vi var så heldige å få overvære de siste intense øvingstimene en uke før premieren. På rekke og rad skrider 13- åringene inn med hver sin taxfree-pose i havna – nå er det livet på danskebåten som gjenskapes. Noen er
tollere og har et strengt blikk ned i tax-freeposene, mens de kjøpeglade synger lovprisende om alt det gode de har i posen. Så er det en scene som kalles B- menneskene  som øves inn. Elevene i 5B skal nå være gamle mennesker som ikke får sove på grunn av støyen fra havna.

-Det er første gang vi øver med stokker i dag, kan to jenter fortelle.  På premieren vil de også ha på seg gamle klær, briller, håruller, slåbrokker og noen med pipe, slik at vi skal skjønne at de
er betraktelig eldre enn de enn de er.

- Dette begynner å bli bra, men vi kjører en gang til. Dere er nå på en god 6èr på volumskalaen, jeg vil ha dere opp på sju, oppfordrer regissør Marita Hesjedal.

Snart klar for "Spillet om havna"
Instruerer. - Nå må dere smile, oppfordrer regissør Marita Hesjedal. Alle foto: Trude Thingelstad

Den 35- årige regissøren styrer elevene med myndig stemme, men med glimt i øyet. Marita er utdannet innen teater og har tidligere skrevet og regissert flere museumsteatre og en ungdomsmusikal. Hun har jobbet med å instruere og iscenesette manuset og musikken og sangene som forfatter Tor Karseth ble ferdig med i oktober i fjor.  

-    Utfordringen har vært å få 252 elever til å samhandle på scenen. Vi har fått det til med å holde hode kaldt og ta et skritt av gangen. Det er fantastisk morsomt å jobbe med barna. De er dyktige, interesserte og engasjerte. Lærerne har vært topp og hele tiden positive, noe som har gjort dette til et fantastisk prosjekt å jobbe på. Nå er jeg og vi utrolig spent på hvordan dette henger sammen til slutt. Vi tror og håper at det kommer til å bli fantastisk, forteller Marita som synes det er gøy at alle på skolen kjenner henne og hilser blidt på henne når hun kommer på skolen.

At det er spilleglede på scenen er ikke vanskelig å se. Isabelle, Sanne og Martine innrømmer at de har sommerfugler i magen og at de gleder seg til å vise frem alt de har øvd på i flere måneder. Jentene synes det er moro å spille gammel og krokete, og setter pris på at opplegget er så proft.

Snart klar for "Spillet om havna"
Proft opplegg. Isabelle, Sanne og Martine gleder seg til å stå på scenen.
Snart klar for "Spillet om havna"
Ferdig sminket. Selvfølgelig hører sminkekurs med når en skal entre scenen.
Snart klar for "Spillet om havna"

Felles prosjekt
Teaterforestillingen er et resultat av en 3- årig prosjekt i regi av Norsk Kulturskoleråd, Oslo Musikk og Kulturskole i samarbeide med Nedre Bekkelaget skole og Nedre Bekkelaget Skolekorps. Alle elevene har vært delaktig i hele prosessen, helt fra de første tankene/assosiasjonene som ble drodlet frem på skolen og som dannet utgangspunktet for det forfatteren lot seg inspirere av når han skrev stykket.

-Det er en stor glede å se elever som blomstrer på scenen; her er det læring på mange plan. Dette er en investering i elevene våre, i hele mennesket, og det har vært en spennende reise der vi alle har lært mye, forteller rektor Bente Thuen Alfheim som ser frem til at alt arbeidet som er lagt ned fra elever og lærere nå skal vises frem.

Havnenabo
Oslo Havn har vært så heldige at vi har fått lov til å støtte teaterforestillingen.

-     Vi ser dette som en slags avskjedspresang fra havna som neste år flytter sin mest travle containervirksomhet til Sjursøya lenger bort fra skolen og skoleveien. Skolen har vært en god samarbeidspartner og en tålmodig nabo med tung havnetrafikk i sin nærhet i mange år. Det er ikke alltid enkelt å være nabo til en havn. Vi håper vi kan fortsette det gode samarbeidet i fremtiden, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Fakta om «Spillet om havna»:

Forestillingen varer ca.1 time og 20 minutter time og foregår i et sirkustelt
på parkeringsplassen ved Ormsundbrua.
Manus / musikk: Tor Karseth
Prosjektleder:  Lene
Moløkken  (OMK)
Regissør og iscenesettelse: Marita Hesjedal (OMK)
Produksjonsleder: Elisabeth Nesset (OMK)
Rektor: Bente Thuen Alfheim