Stor cruisedag: Nesten 17.000 tok sjøveien

Stor cruisedag: Nesten 17.000 tok sjøveien

Torsdag 26. juni var en stor dag for Oslo havns cruisetrafikk. 3 cruiseskip og 3 cruiseferger med totalt 16900 passasjerer valgte å ta sjøveien i dag.

Store deler av havna gjestet cruiseskip denne dagen. På Filipstad lå Royal Princess, som kom fra København. Cruiseskipet er 330 meter langt og ca. 4200 passasjerer, og er et av de største cruiseskipene som har gjestet Oslo havn. Om bord finner man blant annet spa, golfbane, utendørs løpebane, eget TV-studio, kino, stor utendørs TV-skjerm og basketballbane. Etter Oslo, skal skipet videre til Aarhus, Berlin, Tallinn, St. Petersburg, Helsinki og Stockholm, før det returnerer til København.

På Søndre Akershus kai lå Adventure of the Seas som ankom fra Southampton med København som neste destinasjon. Adventure of the Seas er 310 meter og er dermed litt mindre enn Royal Princess. Er man en av de ca. 3800 gjestene om bord på dette skipet kan man blant annet benytte seg av fire badebasseng, treningssenter, seks boblebad, spa, klatrevegg eller skøytebane.

Det luksuriøse cruiseskipet Sea Cloud II lå også på Søndre Akershuskai. Den hadde rundt 90 gjester om bord. Skipet kom fra Risør og skulle videre til Aarhus etter to dager i Oslo. Sea Cloud 11 er et 5-stjernes cruiseskip med ulike fasiliteter, blant annet bibliotek, restaurant og treningsrom. Skipet er en bark med tre master, akkurat som SS «Statsraad Lehmkuhl». Den totale lengden på skipet er 117 meter og har 23 seil, som til sammen dekker en overflate på ca. 3000 kvm. Selv om skipet er motorisert, brukes seilene ved mange anledninger.

 De tre andre cruisefergene til kai var Stena Line, DFDS Seaways og Color Line, med daglige avganger til Frederikshavn, København og Kiel. Cruisefergene frakter henholdsvis ca. 2000, 2900 og 4000 gjester inn og ut av Oslo denne dagen.

Oslo har blitt en populær cruisedestinasjon og i løpet av 2014 vil ca. 250 000 cruisepassasjerer besøke Oslo. Cruiseturismen er viktig for turistnæringen i Oslo og har viktige ringvirkninger for byens næringsliv.

Stor cruisedag: Nesten 17.000 tok sjøveien
Bildet over: Royal Princess ligger til kai på Filipstad.

Stor cruisedag: Nesten 17.000 tok sjøveien

Bildet over: Adventures of the Seas som ligger ved Søndre Akershuskai.

Stor cruisedag: Nesten 17.000 tok sjøveien

Bildet over: Sea Cloud II lå to dager foran Oslo Havn KFs kontorer på Akershusstranda.

Tekst og foto: Siri Rygh Jerndahl