Sylinderknøttsnegl funnet ved festningen

Sylinderknøttsnegl funnet ved festningen

Denne vesle krabaten er ekstremt sjelden. I Norge finnes sylinderknøttsneglen bare noen få steder rundt Indre Oslofjord, og viktigst av disse stedene er steinveggen under muren på Akershus festning.

Sylinderknøttsneglen trives best i tørre, solrike steinsprekker. Den likte dårlig alle klatreplantene som skyggela veggen, og noen av disse er derfor fjernet for å bedre trivselsvilkårene til sneglen.

Miljøhelter

9.mai 2014 satte Oslo Havns Terje Kristiansen, Tom Sætaberget og Odd Lier i gang det store og viktige miljøtiltaket med å fjerne alle disse plantene i området sneglen sist ble observert (dette var i 2008, så det var ingen garantier for at de fortsatt fantes der).

De benyttet Oslo Havns mobile lift, og fikk røsket ned alt av klatreplanter på veggen mellom tunnelåpningene. Det ble et helt lastebillass med kvistavfall, som ble kjørt bort samme dag.

Skarpe øyne

Under arbeidet så de plutselig noe lite og hvitt, knapt større enn et knappenålshode. Dette var sylinderknøttsneglen.

Selv om dette huset var tomt, kan det tyde det på at sneglene fremdeles finnes der. Nå som veggen er helt strøken kan sylinderknøttsneglene leve godt her. De kan øke i antall og kose seg i den varme steinveggen. Veggen skal holdes bar i årene fremover, ved å sprøyte med Roundup når nye skudd dukker opp av bakken.

Sylinderknøttsnegl funnet ved festningen

 Sylinderknøttsneglen sammenlignet med en knappenål