Åpnet unik rådhusbrygge

Åpnet unik rådhusbrygge

Den historiske Rådhysbrygge 2 er nyrestaurert og klar for en leietaker som vil skape en attraksjon på brygga.

- Stor takk til Oslo Havn for at Rådhusbrygge 2 er reabilitert. Det betyr mye for byens befolkning. Bryggene her i Pipervika har et historisk sus. De har vært fylt til trengsel ved mange historiske hendelser, fortalte byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad da han offisielt åpnet brygga 23. november. 

Oslo Havn KF søker etter en leietager som sammen med oss kan designe bygget på brygga med nytt og spennende innhold, sier Oslos nye havnedirektør Ingvar M. Mathisen. Han er åpen for ulike kreative løsninger. De kan gjerne inkludere servering, kulturelle aktiviteter og en båt ved brygga.

Totalrehabilitering av den mer enn 100 år gamle brygga er Oslo Havns bidrag til byens nye havnepromenade. Her tilbys romslige oppholdsarealer med benker og eksklusiv utsikt til båtlivet i Pipervika. De orginale steinene er hentet frem, og lagt i det opprinnelige buemønsteret som da brygga ble bygget.

- Vi ønsker at Rådhusbrygge 2 skal bli en attraksjon i seg selv, som trekker folk til brygga for å titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Det er montert klatrenett, og store lyskastere som vil lyse ned i vannet, sier havnedirektøren.

Åpnet unik rådhusbrygge

Den nye brygga har fått et klatrenett, og et glassgulv for å titte på sjølivet.

Best forslag

Foreløpig finnes bare et langt tak uten vegger på brygga. Aktøren med det beste forslaget får sammen med Oslo Havn utvikle bygget for nytt innhold. Brygga har også fått moderne infrastruktur med landstrøm, vann og spillvannsmottak for charterbåtene. Herfra vil charterbåter bringe folk ut på fjorden.

Oslo Havn ønsker at rehabiliteringen bidrar til å styrke den maritime virksomheten i området, og sikre historisk viktige referanser. 

Rådhusbrygge 2 ligger ved siden av Honnørbrygga. Det var her kongefamilien steg i land 7. juni 1945, på dagen fem år etter at Kong Haakon forlot landet under 2. verdenskrig. Foran rådhuset legger prominente gjester til kai når de besøker Norge, fortalte Lippestad under åpningen.

100-åring ble ny

I starten var prosjektet avgrenset til en estetisk opprustning, men brygga viste seg å være i dårligere forfatning enn først antatt. Derfor har prosjektet kostet om lag 35 millioner kroner og tatt noe lenger tid å ferdigstille enn planlagt. Nå fremstår Rådhusbrygge 2 som ny og klar til å brukes av byens befolkning. 

Åpnet unik rådhusbrygge

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen, prosjektleder Erlend Pehrsson og byråd Geir Lippestad.

 

Åpnet unik rådhusbrygge

En brygge blir ikke til av seg selv. Entrepenøren Alti og rådgivere fra Sweco, Bar Bakke, Nyvoll og Hjelnes ble takket av havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

 

Åpnet unik rådhusbrygge

Mye folk ved Rådhusbrygge 2 da Fridtjof Nansen la til ved bryggen med polarskipet Fram i 1896. Foto: Severin Worm- Petersen. Norsk Teknisk Museum